Publicerat på

세미나 – Bland kungligheter och bönder – svenska missionärer i Korea

금년 한서수교 60주년 기념행사의 일환으로 동아시아 박물관에서 아래와 같은 세미나가 열립니다. 바쁘시더라도 교민 여러분의 많은 참석을 바랍니다.

강사 : 이 선민 Ett spännande föredrag om den koreansk-svenska historien, dess huvudpersoner och fascinerande livsöden.

일시 : 24 september 2019, 화요일, kl. 18:00 – 19:00

장소:  Östasiatiska museet, Stockholm

Plats på museet: Hörsalen 

Pris: Fri entré  Boka plats

Om föreläsningen

Sunmin Lee ger i sin föreläsning en inblick i livet för de svenska missionärer som, från slutet av 1800-talet till andra världskriget, var bland de första svenskarna som bodde och arbetade i Korea.
Den turbulenta politiska och ekonomiska utvecklingen i Korea gjorde livet och arbetet svårt för svenskarna. Deras berättelser kännetecknas av deras engagemang för uppdraget och förmåga att ta till sig värdlandets språk, kultur och seder.
Sunmin Lee berättar om livet i ett samhälle som inte längre finns kvar men som skildras i de brev, dagböcker och tryckta skrifter som dessa tidiga svenskar i Korea lämnat efter sig.

Om föremålet

En särskilt intressant berättelse handlar om en ung sjuksköterska från Gotland, som kom att ta hand om kronprinsessan i det koreanska kungliga hushållet 1895. Som tack för sin insats fick hon en tedosa i silver av den koreanska kungen. Denna tedosa, nu i en privat samling på Gotland, kommer att visas under evenemanget.

Program

18:00-18:30 Föreläsning med Sunmin Lee
18:30-19:00 Q&A och visning av föremål

Föreläsningen ges i samband med att 60 år av diplomatiska förbindelser mellan Sydkorea och Sverige uppmärksammas under året. Föreläsningen genomförs med stöd av Korea Foundation.

Bland kungligheter och bönder – svenska missionärer i Korea — Östasiatiskamuseet